University of North Texas

Share

Recreation Center

Location
Denton, Texas

Size
140,000 GSF, 13,006 M2

Services
Architecture, Interior Architecture, Programming

Description

In need of a facility to serve the recreation and social needs of its students – as well as to house a competitive swimming pool and spectator areas for athletic events -- the University of North Texas challenged SmithGroupJJR to create an iconic, signature campus building.

The design team responded with a flexible design wrapped in a bold, energetic aesthetic mode. Located on a prominent corner, the center provides lounge areas and food service creating a recreational and gathering space for students and visitors. An expansive glass wall facing the busy campus street combined with a prominent, stylized glass cone suspended over a climbing wall make the complex a point of pride for the community, students, and sports fans.

A gymnasium, leisure pool, weight/fitness room and exercise rooms are all visible from a two-story central atrium, so workout activities create energy and excitement indoors. Meanwhile, the lap pool enjoys a dedicated entrance and seating area for spectators of competitive swimming events. This makes different operating hours possible for the two areas, helping generate rental revenue.

Related Content

Recreation Management Magazine Feature
The Student Recreation Center is featured in Recreation Management with a focus on student space.