Rice University

Share

Barbara and David Gibbs Recreation & Wellness Center

Location
Houston, Texas

Size
103,000 GSF, 9,569 M2

Services
Architecture, Interior Architecture, Programming

Sustainable Programs
LEED for New Construction & Major Renovations (NC) LEED-NC-Silver

Awards
Golden Trowel, Excellence in Masonry Design, Outstanding Sports Facility

View All Awards

Description

Rice University's campus is renowned for its beauty. The wooded acreage, divided into quadrangles, courtyards and corridors, is lined almost exclusively with Byzantine-style buildings. SmithGroupJJR, as executive architect, collaborated with Lake|Flato’s design team to produce a massive new recreation center blending comfortably into a setting of traditional architecture and natural splendor.

The design responds to its challenges in part by raising gymnasium spaces to the second floor--reducing the new building's footprint and providing ample open space below for intimate courtyards, a leisure pool and other outdoor recreation uses. The first certified LEED-NC Silver recreation center in the state, Gibbs Center provides key amenities the university desired while retaining the campus’ time-honored, graceful beauty.

In fact, the new center strengthens the campus plan through the introduction of covered walkways alongside the building. Linking courtyards and other pedestrian corridors throughout the campus, these paths also allow pedestrians to experience the building features and activities up close.

Related Content

Rice University Athletic Business Video
Narrators take you through a pictoral tour of the new recreation facility.

Rice University Receives Athletic Busine
Rice University Recreation and Wellness Center recognized with Design Merit Award.